crohn

بیماری کرون

image_pdf‌ذخیره PDFimage_printچاپ نوشته

بیماری کرون نوعی بیماری التهابی روده است. این بیماری باعث التهاب دستگاه گوارش می شود ، که می تواند منجر به درد شکم ، تغذیه شود. ، کاهش وزن و سو خستگی اسهال شدید

التهاب ناشی از این بیماری در افراد مختلف بخش های متفاوتی از دستگاه گوارش را درگیر میکند واین التهاب اغلب به لایه های عمیق روده گسترش می یابد.

بیماری کرون می تواند دردناک و ناتوان کننده باشد و گاهی ممکن است منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شود.

گرچه هیچ درمان شناخته شده ای برای بیماری کرون وجود ندارد ، اما روش های درمانی می توانند علائم و نشانه های آن را تا حد زیادی کاهش دهند و حتی بهبود التهاب طولانی مدت را ایجاد کنند. با درمان ، بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون قادر به عملکرد خوب هستند.

علایم:

در بیماری کرون ، هر بخشی از روده کوچک یا بزرگ شما ممکن است درگیر شود ، و ممکن است مداوم باشد یا چندین بخش را درگیر کند. در برخی افراد ، این بیماری محدود به کولون است که بخشی از روده بزرگ است.

علائم و نشانه های بیماری کرون می تواند از خفیف تا شدید باشد. این علایم معمولاً به تدریج ایجاد می شوند ، اما گاهی اوقات به طور ناگهانی و بدون هشدار بروز می کنند. شما همچنین ممکن است دوره هایی داشته باشید که هیچ علائم و نشانه ای نداشته باشید (بهبودی).

هنگامی که بیماری فعال است ، علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  • اسهال·        
  • تب·        
  • خستگی·        
  • درد و گرفتگی شکم·        
  • خون در ادرار·        
  • کاهش اشتها و از دست دادن وزن·        
  • درد یا تخلیه در نزدیکی یا اطراف مقعد به دلیل التهاب از یک تونل به داخل پوست (فیستول)

سایر علایم و نشانه ها:

افراد مبتلا به بیماری کرون شدید ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنند:
  • التهابات پوست ، چشم و مفاصل
  • التهاب کبد یا مجاری صفراوی
  • سنگ کلیه
  • کمبود آهن
  • تأخیر در رشد یا رشد جنسی ، در کودکان

چه هنگام باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت تغییر ماندگار در عادات روده یا داشتن علائم و نشانه های بیماری کرون ، مانند:
  • درد شکم
  • خون در مدفوع 
  • تهوع و استفراغ   
  • اسهال مداوم که به داروهای (OTC) پاسخ نمی دهند.  
  • تب بدون دلیل بیش از یک یا دو روز .
  • کاهش وزن بدون دلیل.
در بیماری کرون ، هر بخشی از روده کوچک یا بزرگ شما ممکن است درگیر شود ، و ممکن است مداوم باشد یا چندین بخش را درگیر کند. در برخی افراد ، این بیماری محدود به کولون است که بخشی از روده بزرگ است.

علل

علت دقیق بیماری کرون ناشناخته مانده است. پیش از این ، رژیم غذایی و استرس مشکوک بود ، اما اکنون پزشکان می دانند که این عوامل ممکن است بیماری کرون را تشدید کنند ، اما علت این بیماری نیستند. عوامل مختلفی مانند وراثت و عملکرد نادرست سیستم ایمنی بدن احتمالاً در بروز آن نقش دارند.

سیستم ایمنی

ممکن است ویروس یا باکتری باعث ابتلا به بیماری کرون شود(ماشه ی بیماری کرون را بزنند). با این حال ، دانشمندان هنوز چنین ماشه ای را شناسایی نکرده اند. وقتی سیستم ایمنی بدن سعی میکند که با میکروارگانیسم های مهاجم، مقابله کند یک پاسخ ایمنی غیر طبیعی باعث می شود که سیستم ایمنی به سلولهای دستگاه گوارش نیز حمله کند.

وراثت

بیماری کرون بیشتر در افرادی دیده می شود که اعضای خانواده آنها به این بیماری مبتلا باشد ، بنابراین ژن ها درمستعد شدن افراد به این بیماری نقش مهمی دارند. با این حال ، بیشتر افراد مبتلا به بیماری کرون سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.

فاکتورهای خطر

عوامل خطرساز بیماری کرون می تواند شامل موارد زیر باشد:
سن

بیماری کرون می تواند در هر سنی رخ دهد ، اما احتمالاً در جوانی به این بیماری مبتلا خواهید شد. بیشتر افرادی که به بیماری کرون مبتلا می شوند ، قبل از حدود 30 سالگی تشخیص داده می شوند.

قومیت

اگرچه بیماری کرون می تواند بر هر گروه قومی تأثیر بگذارد ، سفیدپوستان بیشترین خطر را دارند ، به ویژه افراد از نژاد یهودی در اروپای شرقی (اشکنازی). با این حال ، شیوع بیماری کرون در میان سیاه پوستان که در آمریکای شمالی و انگلستان زندگی می کنند در حال افزایش است.

•سابقه خانوادگی

اگر بستگان درجه یکتان مانند پدر و مادر ، خواهر و برادر یا فرزند خود دارای بیماری کرون هستند، در معرض خطر بیشتری هستید. هر یک در 5 نفری ک مبتلا به کرون هستند یک نفر از اعضای خانواده اش به این بیماری مبتلا است.

سیگار کشیدن

استعمال دخانیات مهمترین فاکتور قابل کنترل برای ابتلا به بیماری کرون است. سیگار کشیدن همچنین منجر به بیماری های شدیدتر و خطر بیشتری برای جراحی می شود. اگر سیگار می کشید ، مهم است که ترک کنید.

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی

این موارد شامل ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB) ، ناپروکسن سدیم (Aleve) ، دیکلوفناک سدیم و غیره است. این ها گرچه بیماری کرون ایجاد نمی کنند اما می توانند منجر به التهاب روده شوند که بیماری کرون را بدتر کند.

عوارض

بیماری کرون ممکن است منجر به یک یا چند مورد از عوارض زیر شود:
انسداد روده

 بیماری کرون می تواند کل ضخامت دیواره روده را تحت تأثیر قرار دهد. با گذشت زمان ، قسمت هایی از روده ممکن است زخم و باریک شود ، که ممکن است جریان محتوای گوارشی را مسدود کند. ممکن است برای برداشتن قسمت بیمار از روده خود به جراحی نیاز داشته باشید.

زخم

 التهاب مزمن می تواند منجر به زخم باز (زخم) در هر نقطه از دستگاه گوارش شما ، از جمله دهان و مقعد ، و در ناحیه تناسلی (پرینه) شود.

فیستول

 گاهی اوقات زخم ها می توانند به طور کامل از دیواره روده گسترش یافته و فیستول ایجاد کنند – یک ارتباط غیر طبیعی بین اعضای مختلف بدن. فیستول می تواند بین روده و پوست یا روده و اندام دیگری ایجاد شود. فیستول نزدیک یا اطراف ناحیه مقعد (پریانال) شایع ترین نوع است.

هنگامی که فیستول در شکم گسترش می یابد ، غذا می تواند مناطقی از روده را که برای جذب لازم است میانبر بزند. فیستول ممکن است بین حلقه های روده ، مثانه یا واژن یا از طریق پوست ایجاد شود و باعث تخلیه مداوم محتوای روده به پوست شما شود.

در بعضی موارد ، فیستول ممکن است آلوده شده و به شکل آبسه درآید که در صورت عدم درمان می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

شکاف مقعدی

این یک پارگی کوچک در بافت است که روی مقعد قرار دارد یا در پوست اطراف مقعد قرار دارد که ممکن است عفونت در آن رخ دهد. این غالباً با حرکات روده ای دردناک همراه است و ممکن است منجر به فیستول perianal شود.

سو تغذیه

 اسهال ، درد شکم و گرفتگی ممکن است غذا خوردن را برای شما دشوار کند یا روده بتواند مواد مغذی کافی را برای تغذیه شما جذب کند. همچنین ایجاد کم خونی به دلیل کمبود آهن یا ویتامین B-12 ناشی از بیماری معمول است.

سرطان روده بزرگ

داشتن بیماری کرون که بر روده بزرگ تأثیر می گذارد خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد. طبق دستورالعملهای عمومی غربالگری سرطان روده بزرگ برای افراد فاقد بیماری کرون هر 10 سال یکبار از سن50  سالگی باید شروع به کولونوسکوپی کرد. از دکتر خود بپرسید که آیا لازم است این آزمایش زودتر و بیشتر انجام شود.

سایر مشکلات سلامتی

بیماری کرون می تواند در سایر قسمت های بدن مشکل ایجاد کند. از جمله این مشکلات می توان به کم خونی ، اختلالات پوستی ، پوکی استخوان ، آرتروز و بیماری کیسه صفرا یا کبد اشاره کرد.

خطرات دارویی

برخی از داروهای بیماری کرون که با جلوگیری از عملکرد سیستم ایمنی بدن عمل می کنند ، با خطر کم ابتلا به سرطان هایی مانند لنفوم و سرطان پوست همراه هستند. آنها همچنین خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهند.

کورتیکواستروئیدها می توانند با خطر پوکی استخوان ، شکستگی استخوان ، آب مروارید ، گلوکوم ، دیابت و فشار خون بالا همراه باشند. برای تعیین خطرات و فواید داروها با پزشک خود کار کنید.

لخته شدن خون

بیماری کرون خطر لخته شدن خون در وریدها و عروق را افزایش می دهد.

تهیه و ترجمه توسط : خانم شیلا پاکروان (‌ آزمایشگاه تخصصی ژنتیک پزشکی ژنوم اصفهانسیتوژنتیک )

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *