خطر ابتلا به سرطان تخمدان با افزایش سن بیشتر می شود. سرطان تخمدان در زنان زیر 40 سال نادر است. بیشتر سرطان های تخمدان بعد از یائسگی ایجاد می شوند. نیمی از سرطان های تخمدان در زنان 63 سال به بالا یافت می شود.

عوامل خطر سرطان تخمدان

image_pdf‌ذخیره PDFimage_printچاپ نوشته

عامل خطر هر چیزی است که احتمال ابتلا به بیماری مانند سرطان( سرطان تخمدان ) را افزایش دهد. سرطان های مختلف عوامل خطر متفاوتی دارند. برخی از عوامل خطر مانند سیگار کشیدن قابل تغییر هستند. موارد دیگر، مانند سن یا سابقه خانوادگی شخص، قابل تغییر نیستند.

داشتن یک عامل خطر یا حتی بسیاری از آن ها به معنای ابتلا به این بیماری نیست. برخی از افراد مبتلا به این بیماری ممکن است هیچ عامل خطر شناخته شده ای نداشته باشند.

عواملی که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهند شامل:

  • سن

خطر ابتلا به سرطان تخمدان با افزایش سن بیشتر می شود. سرطان تخمدان در زنان زیر 40 سال نادر است. بیشتر سرطان های تخمدان بعد از یائسگی ایجاد می شوند. نیمی از سرطان های تخمدان در زنان 63 سال به بالا یافت می شود.

  • اضافه وزن یا چاقی

چاقی با خطر بالای ابتلا به بسیاری از سرطان ها منجمله سرطان تخمدان مرتبط است.

  • بارداری

زنانی که اولین بارداری را بعد از 35 سالگی تجربه می­کنند و یا هرگز باردار نمی­ شوند، بیشتر در معرض خطر سرطان تخمدان قرار دارند.

  • هورمون درمانی بعد از یائسگی

زنانی که بعد از یائسگی از استروژن به تنهایی یا به همراه پروژسترون استفاده می کنند، در مقایسه با زنانی که هرگز از هورمون استفاده نکرده اند، خطر ابتلا به سرطان تخمدان بیشتری دارند.

  • سابقه خانوادگی سرطان تخمدان، سرطان پستان یا سرطان روده بزرگ

اگر مادر، خواهر و یا دختر شخصی به سرطان تخمدان مبتلا باشند، خطر سرطان تخمدان افزایش می یابد. این خطر همچنین هرچه بستگان بیشتری به سرطان تخمدان مبتلا باشند نیز بیشتر می گردد.

سابقه خانوادگی برخی از انواع دیگر سرطان مانند سرطان روده بزرگ و پستان با افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان ارتباط دارد.

 

عامل خطر هر چیزی است که احتمال ابتلا به بیماری مانند سرطان( سرطان تخمدان ) را افزایش دهد. سرطان های مختلف عوامل خطر متفاوتی دارند. برخی از عوامل خطر مانند سیگار کشیدن قابل تغییر هستند. موارد دیگر، مانند سن یا سابقه خانوادگی شخص، قابل تغییر نیستند.
  • ژن های مرتبط با سرطان ارثی تخمدان

جهش های ژنی مختلف شامل  MLH1، MSH2 ، MSH6 ، PMS2 ، EPCAM ،STK11 ،MUTYH

ATM ، BRIP1 ، RAD51C ،RAD51D  وPALB2  می توانند باعث بروز سرطان تخمدان گردند. برخی از این ژن ها با سرطان هایی مانند پستان و پانکراس نیز ارتباط دارند.

  • درمان باروری

به نظر می رسد درمان باروری با لقاح آزمایشگاهی (IVF) خطر ابتلا به انواع تومورهای تخمدان را افزایش می دهد.

  • سرطان پستان

اگر فردی به سرطان پستان مبتلا شده باشد، احتمالاً بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان قرار دارد.

  • سیگار

سیگار کشیدن به طور کلی خطر سرطان تخمدان را افزایش نمی دهد، اما با افزایش خطر نوع مخاطی ارتباط دارد.

  • آندروژن ها

آندروژن ها مانند تستوسترون، هورمون های مردانه هستند. به نظر می رسد ارتباطی بین آندروژن های خاص و انواعی از سرطان تخمدان وجود دارد.

  • رژیم غذایی

برخی مطالعات کاهش میزان سرطان تخمدان را در زنانی که رژیم غذایی حاوی سبزیجات یا رژیم غذایی کم چربی دارند را نشان داده است. استفاده از الگوی غذایی سالم شامل مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات سبوس دار و همچنین جلوگیری از مصرف زیاد گوشت های قرمز و فرآوری شده، نوشیدنی های شیرین و غذاهای بسیار فرآوری شده در کاهش ابتلا بسیار با اهمیت است.

تهیه و ترجمه توسط: خانم زویا نجفی (‌ آزمایشگاه ژنتیک پزشکی ژنوم اصفهانمرکز تحقیقات سلولی، مولکولی و ژنتیک ژنوم اصفهانبخش R&Dواحد سرطان )

نظر بگذارید

قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *